Nyårsmiddag

Förrätt: Bruschetta med tomat
Kan vara den enklaste och godaste förrätten någonsin!
Ingredienser:
- Tomat
- Färsk Basilika
- Olivolja
- Salt & Peppar
- Vitlök
- Rödlök
Gör såhär:
Skär tomaterna, hacka basilika och rödlök. Blanda ihop tillsammans med olivoljan, salt och peppar. Pressa över vitlök och rör om. Lägg blandningen sedan på valfritt bröd, exempelvis stekta baguetteskivor som jag gjorde i olja och vitlökskrydda.
 
Varmrätt/Huvudrätt: Entrecôte med potatis och morotsgratäng.
Kött och en gräddig gratäng blir aldrig fel, denna gratäng blev fantastiskt god dessutom.
Ingredienser till gratängen:
- Morötter
- Potatis (jag valde den fasta sorten)
- 4dl Grädde
- 1 dl Mjölk
- Vitlök
- Gullök
- Knorrs Potatiskrydda
- Salt
- Riven ost
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj sedan en ugnsform med smör. Skala och skär potatisen samt morötterna till tunna skivor, morötterna lät jag bli tjockare för de var så smala. Lägg i hälften, hacka gula löken och pressa vitlöken som också läggs i tillsammans med potatiskrydda och salt. Sedan på med resten av morötterna och potatisen. Sprid över den rivna osten och häll sedan på mjölk och grädde. In i ugnen ca 1h. Ta ut och låt stå en stund, ät och njut!
 
Efterrätt: Créme brûlée med kardemummasmak
Då man glömde vanlijstången och fick byta smakupplevelse, blev faktiskt bra ändå!
Ingredienser för 2:
- 3 Ägg-gulor
- 2dl Grädde
- 0,5 dl socker
- Malen kardemumma
Gör såhär:
Sätt på ugnen 150grader. Koka upp grädden, samtidigt blandar du ägg-gulor med socker. När grädden kokat upp häller du över det i ägg och sockerblandningen, samt tillsätter kardemumman. Blanda runt och häll sedan ner i ugnssäkra småformar.
Småformarna ställs i en större ugnsform som är fylld med vatten till hälften av småformarna, in i ugnen i ca 1h - tills det stelnat. Ta sedan ut formen, häll ut vattnet och låt småformarna svalna en stund. När de svalnat hälls ytterligare lite socker på som sedan jag brände med min gasbrännare tills ovansidan fått en krispig yta. Blev väldigt gott, men mättande!
 

Kommentarer
Postat av: chris

Puh! Det maste ha tagit dig minst tre timmar att laga den har fantastiska menyn.
Vilka var dom lyckliga som fick komma och ata den har maten? Patrik blir valdigt bortskamd med god mat med.
Glom inte att satta honom pa jobb i koket ocksa.
Skam inte bort honom for mycket.
Lycka till med jobbet framover Emelie,
mormor och morfar

2013-01-02 @ 04:50:32
Postat av: Emelie

Haha maten var bara till mig och Patrik, och han fick diska och skala och skära morötter... Haha! Det blev hur gott som helst!

2013-01-02 @ 10:54:01
Postat av: Emelie

Haha maten var bara till mig och Patrik, och han fick diska och skala och skära morötter... Haha! Det blev hur gott som helst!

2013-01-02 @ 10:54:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0